Използването на добър смазочен материал може да направи огромна промяна “, казва Гунтапали

Трейман, 24 декември 2019 г.

Могат ли етеричните масла да помогнат на хората с ХИВ или СПИН?

Етеричните масла и ароматерапията са приятни, но доказателствата все още са неясни дали помагат на хора с ХИВ и СПИН.

От Черил Алкон, 23 декември 2019 г. “

Добрата хигиена, редовните медицински и стоматологични прегледи и използването на презервативи могат да помогнат за предотвратяване на предаването на HPV и за улавяне на симптомите навреме. iStock (2); Shutterstock

Повече от половината от всички мъже и жени, които са сексуално активни, ще бъдат заразени с човешки папиломен вирус (HPV) в даден момент от живота си.

Но „повечето жени и мъже с вируса никога няма да разберат, че го имат“, казва Ванеса Кълънс, MD, MPH, сертифициран от борда акушер-гинеколог и вицепрезидент по медицински въпроси в Федерацията за планирано родителство на Америка.

Повечето хора, заразени с HPV, не развиват никакви симптоми или здравословни проблеми от вируса, тъй като имунната система на организма е в състояние да се бори с инфекцията.

„За по -голямата част от хората наличието на HPV инфекция няма влияние върху живота им“, казва д -р Кълънс.

Все пак някои хора развиват генитални брадавици, които са причинени от определени видове HPV, а някои жени научават, че имат HPV след анормален цитонамазка, при която клетки от мнение за nanovein шийката на матката се изследват за ракови или предракови промени или след HPV тест от цервикални клетки.

СВЪРЗАНИ: Новите насоки допълнително опростяват скрининга за рак на маточната шийка

За други първите индикации за HPV инфекция са диагноза на рак на аналния, вулвата, вагината, пениса или орофаринкса.

Понастоящем няма скринингови тестове за откриване на HPV инфекция в тези области на тялото. Признаците на рак могат да включват зачервяване, дразнене, рани, които не заздравяват, необичайно кървене, сърбеж, болка и бучки. Ако почувствате някой от тези симптоми в областта на гениталиите или анала, в устата или гърлото, незабавно посетете лекар, за да го проверите.

Как да намалите риска от HPV инфекция и предаване

Ако знаете, че сте заразени с HPV – или дори ако не знаете – какво трябва да направите, за да защитите себе си и сексуалния си партньор от предаването на HPV?

Първо, приемете, че ще живеете с някакъв вид HPV вирус в даден момент от живота си. „Всеки, който е сексуално активен, ваксиниран или не, трябва да направи това предположение“, казва Кълънс.

След това помислете за тези стъпки, за да защитите себе си и всеки, с когото имате близък контакт.

1. Направете ваксинация и насърчете партньора си да се ваксинира

Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ препоръчват всички момчета и момичета да получат ваксина срещу HPV на 11 или 12 години – вероятно преди да са били изложени на полово предавани щамове на човешкия папиломен вирус.

Ако не сте получили ваксината като юноша, може да не е късно. През октомври 2018 г. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) разшири одобрението си за HPV ваксината, използвана понастоящем в САЩ – Gardasil 9 -, за да включи възрастни до 45 години, като значително увеличи броя на хората, отговарящи на условията да получат ваксината и защитата, която осигурява.

Одобрението на ваксината от FDA не гарантира, че здравното осигуряване ще покрие разходите за нея, така че възрастни на възраст от 27 до 45 години, които се интересуват от ваксинация срещу HPV, трябва първо да се консултират със своя застраховател, за да се уверят, че не са изправени пред изненадващи медицински разходи .

Gardasil 9 предпазва от двата HPV щама, които причиняват повечето генитални брадавици, типове 6 и 11, както и от седем причиняващи рака типа HPV, включително HPV типове 16 и 18.

По -ранна форма на Gardasil, защитена само от четири типа HPV: типове 6 и 11, които причиняват брадавици, и типове 16 и 18, които повишават риска от рак.

Друга ваксина срещу HPV, Cervarix, вече не се предлага в САЩ, но се използва другаде по света. Той предпазва само от HPV типове 16 и 18.

Установено е, че ваксината срещу HPV е безопасна и ефективна и когато е възможно, тя трябва да бъде вашата първа стратегия за предотвратяване на HPV инфекция.

СВЪРЗАНИ: Ваксината срещу HPV предлага профилактика на рак и генитални брадавици

2. Използвайте презервативи, когато правите секс

HPV се разпространява чрез директен контакт, така че трябва да използвате презервативи всеки път, когато правите секс – от началото до края. Постоянното използване на презервативи ще намали риска от предаване на HPV, но няма да го елиминира напълно. Вирусът може да бъде върху участъци от кожата, които не са покрити от презерватива. Трябва да използвате презервативи или язовири за зъби за вагинален, орален или анален секс и никога да не използвате повторно презервативи.

3. Правете редовни медицински и стоматологични прегледи

Работната група на САЩ за превантивни услуги (USPSTF) препоръчва жените да започнат да се подлагат на скрининг за рак на шийката на матката на 21 години. Между 21 и 29 години, според USPSTF, жените трябва да се подлагат на Papa тест на всеки три години, за да търсят ранни признаци на рак.

За жени на възраст от 30 до 65 години USPSTF препоръчва скрининг само с Papa тестове на всеки три години или комбинация от Pap тестове и HPV тестове на всеки пет години.

Почти всички случаи на рак на шийката на матката са причинени от HPV инфекция и обикновено е лечим, ако се открие рано.

Въпреки че няма еквивалентни скринингови тестове за откриване на предракови състояния на ануса, гениталиите, устата или гърлото, „рутинната профилактична стоматологична и медицинска помощ е едно от най -добрите предписания за текущо здраве“, казва Кълънс.

4. Научете се да разпознавате симптомите на HPV

Знайте симптомите на инфекции, свързани с HPV, за да можете да наблюдавате за тях в себе си и в партньора си.

HPV може да причини генитални брадавици, които обикновено се появяват като малка, плоска подутина или групи от подутини в гениталната област. Ако не се лекува, гениталните брадавици могат да станат по -големи.

Ако вие или вашият партньор се лекувате от инфекция, свързана с HPV, трябва да се въздържате от секс, докато лечението не приключи.

СВЪРЗАНИ: HPV Брадавици: Неразбраната ППБ

5. Практикувайте добра хигиена на половите органи

След секс уринирайте, за да изплакнете всички микроби от уретрата си и измийте гениталиите си със сапун и вода. Това може да помогне за почистване на бактерии или вируси, преди да имат време да ви заразят.

Допълнителен доклад от Ингрид Щраух.

Абонирайте се за нашия бюлетин за сексуално здраве!

Най -новото в сексуалното здраве

Тайните на тестостерона

От Shanna H. Swan, PhDA 21 април 2021 г.

Най -добрите сексуални техники за възбуда и удоволствие при жените

Национално проучване разкрива как жените могат да искат това, което искат.

От Бет Левайн, 14 април 2021 г.

Хроничните здравословни състояния на бащите, свързани с риска от загуба на бременност

Проучването предполага, че метаболитният синдром при бащата трябва да бъде свързан с повече от 1 на 4 загуби на бременност.

От Беки Ъпъм, 18 декември 2020 г.

15 секс-позитивни уелнес подаръци

От вашия смартфон до спалнята, тези подаръци за сексуално здраве ще гарантират, че ще завъртят главите и ще извият пръстите на краката.

От Кейтлин Съливан, 4 ноември 2020 г.

Защо младите американци правят по -малко секс от всякога

Ново публикувано проучване, приключило две години преди пандемията, установява, че младите хора правят по -малко секс през 21 -ви век.

От Джесика Мигала, 11 август 2020 г.

Проблем за неговото сексуално здраве

Микробиомът на пениса на мъж може да предскаже дали неговата партньорка развива бактериална вагиноза, показва проучването.

От Стейси Колино, 5 август 2020 г.

5 съвета за избор на най -добрия секс терапевт за вас и вашия партньор

Търсите квалифициран терапевт, който да ви помогне с вашите сексуални проблеми, но сте объркани откъде да започнете? Ето какво трябва да знаете.  

От Катрин Пиърсън 9 март 2020 г.

Какво е секс терапевт и как някой може да ми помогне?

Независимо дали се занимавате с проблеми със сексуалната функция или с проблеми с интимността, сексуалният терапевт може да ви помогне.

От Катрин Пиърсън 5 март 2020 г.

Половината млади жени са недоволни от сексуалния си живот, разкри ново проучване

Констатациите показват, че тревожността, лошата представа за тялото и стресът могат да доведат до недоволство.

От Беки Ъпъм, 27 февруари 2020 г.

5 начина за освобождаване на любовния хормон, окситоцин

От Лори Сю Брокуей, 11 февруари 2015 г. “

Между 50 и 70 процента от жените с гинекологичен рак са имали сексуална дисфункция след лечение, установи едно проучване. Забит

Сексът може да е на ниско място в списъка с приоритети, когато се борите с рак на яйчниците. Но когато започнете да се чувствате по -комфортно по време и след лечението, ще искате да си върнете колкото е възможно повече от нормалния си живот, включително сексуалния си живот.

Ракът на яйчниците и неговото лечение могат да направят възобновяването на интимността с партньор предизвикателство. Много от терапиите, използвани за лечение на рак на яйчниците, могат да засегнат половите органи на жената, сексуалното желание, сексуалната функция и имиджа на тялото, според Американското дружество за борба с рака.

Едно проучване, публикувано през 2017 г. в International Journal of Gynecological Cancer, установи, че между 50 и 70 % от жените с гинекологичен рак са изпитали сексуална дисфункция след лечението. „В много случаи тези проблеми с интимността доведоха до семейни затруднения, включително раздяла и развод“, обяснява водещият автор Saketh R. Guntupalli, доктор по медицина, който пише за своите открития в книгата си „Секс и рак: интимност, романтика и любов след диагностика“ и лечение.

Добавяне към проблема: Лекарите не винаги обсъждат сексуалното въздействие на лечението или повдигат темата за сексуалността при последващи посещения. „Проучванията показват, че по -малко от 10 % от лекарите изнасят идеята за сексуална интимност след диагностицирането на рак, въпреки че много пациенти искат лекарите им да говорят за това“, отбелязва Гунтапали. „Като група трябва да свършим много по -добра работа, за да уведомим жените какво могат да изпитат и какво могат да направят, за да преодолеят тези проблеми. ”

СВЪРЗАНИ: Петте съвета на секс терапевта за връщане на интимността след рак

Какви сексуални странични ефекти можете да очаквате?

Сексуалната дисфункция може да бъде резултат от физическите ефекти на терапиите за рак на яйчниците, както и от психологическите ефекти от диагностиката и лечението. Кои странични ефекти ще изпитате, ще зависят от възрастта, стадия на рак на яйчниците и лечението, което получавате. Най -често съобщаваните странични ефекти при жени, лекувани от рак на яйчниците, включват:

Загуба на желание за сексуална активност Недоволство от сексуалната активност Трудности при постигане на оргазъм Вагинална болка и сухота Съкращаване на вагината Болка по време на полов акт

Кои лечения за рак на яйчниците могат да причинят сексуални странични ефекти?

Следните лечения са най -вероятно да повлияят на сексуалната функция.

Хирургия

Лечението на рак на яйчниците обикновено включва отстраняване на яйчниците (двустранна оофоректомия). Ако сте в пременопауза, загубата на яйчниците ще доведе до значителен спад в нивата на естроген, което може да намали либидото. „Ако нямате естроген, тогава естрогенът не може да се превърне в тестостерон, което е причината за сексуалното желание при жените“, обяснява Гунтапали.

Ниските нива на естроген също могат да причинят лигавицата на вагината да стане по -тънка, по -суха и по -малко разтеглива. При някои жени вагината може да остане стегната и суха, дори ако са много възбудени, според Американското дружество за борба с рака.

Докато тези ефекти са най-драматични за жените в пременопауза, жените след менопауза също могат да получат сексуални промени. „Това е така, защото яйчниците продължават да произвеждат естроген дори след менопаузата“, отбелязва Гунтапали.

Операцията за лечение на рак на яйчниците може също да включва отстраняване на фалопиевите тръби и матката (хистеректомия), което може да съкрати вагината и да причини някои белези в горната част на вагината. Това понякога може да направи полов акт болезнен.

СВЪРЗАНИ: 6 начина за облекчаване на болезнения секс по време и след менопаузата

Химиотерапия

За по -младите жени, които могат да изберат да запазят един яйчник непокътнат след операцията, химиотерапията може да причини временно или окончателно този яйчник да спре да произвежда естроген, което може да доведе до намаляване на либидото, изтъняване на вагиналната лигавица и вагинална сухота.

Някои химиотерапевтични лекарства, които дразнят устата, също могат да повлияят на всички лигавици в тялото, включително на влагалището, което я кара да изсъхне и да се възпали.

Другите странични ефекти на химиотерапията-като умора, гадене, косопад и наддаване или загуба на тегло-могат да понижат самочувствието и да намалят интереса и енергията за секса.

СВЪРЗАНИ: 8 начина за борба с умората от химиотерапевтичното лечение

Целеви терапии

Някои от целевите терапии, използвани за рак на яйчниците (като инхибитори на ангиогенезата), могат да причинят възпаление и болезненост на вагиналната лигавица и да доведат до дискомфорт по време на секс.

Хормонална терапия

Хормоналните лечения, като инхибитори на ароматазата, работят за изключване на производството на естроген. Това може да потисне либидото, да причини вагинална сухота и да накара секса да се чувства по -неудобно.

Интимност след рак на яйчниците: Как да намерим нов нормален

Добрата новина е, че има секс след рак на яйчниците. Въпреки че сексуалният ви живот може да изглежда и да се чувства различен от предраковите ви дни, има начини да поддържате интимност както по време на лечението, така и след него.

Говорете с вашия екип

Въпреки че може да се почувствате неудобно, много е важно да говорите с Вашия лекар какви сексуални странични ефекти можете да очаквате и да продължите да говорите за това какво се променя или се е променило в сексуалния ви живот, докато преминавате през процедури, лечения и последващи действия грижи. Ако не се чувствате комфортно да говорите с онколога си по въпросите на интимността, намерете някой друг от вашия екип по рак, на когото имате доверие, като медицинска сестра, социален работник или съветник.

Бъдете честни с партньора си

Понякога само признаването, че нещата са различни и че искате да говорите за това, може да свали огромно тегло от вас двамата. Тези разговори работят най -добре, когато се провеждат в неутрално, не застрашаващо пространство, като на разходка, а не в спалнята точно преди да заспите.

Разширете вашата дефиниция за секс

Може да има моменти по време и след лечение на рак, когато видът секс, който ви харесва най -много, не е възможен. Тези времена всъщност могат да бъдат възможност за изследване на нови начини за доставяне и получаване на сексуално удоволствие или просто за прекарване на време в разговори, гушкане или галене. „Сексуалната интимност е спектър“, отбелязва Гунтапали. „Понякога сексуалната интимност е орален секс. Понякога е трогателно. Понякога това е просто разходка. ”

СВЪРЗАНИ: Каква е ролята на интимността и секса в общото ви здраве?

Вземете страхотен смазочен материал

Вагиналната сухота и атрофия, причинени от лечението на рак, могат да направят полов акт болезнен. „Използването на добър лубрикант може да направи огромна промяна“, казва Гунтапали. Той препоръчва да се вземе висококачествена смазка на водна основа без аромат, която има дълготрайно плъзгане и не е водниста или лепкава.

Може също да искате да говорите с вашия гинеколог за използването на вагинален овлажнител без рецепта няколко пъти седмично. Вагиналните овлажнители са предназначени да поддържат вагината ви влажна и с по -нормален киселинен баланс (рН) за няколко дни. За някои жени използването на локален естрогенов крем (наличен само по рецепта) също може да помогне.

Увеличете себе си

Направете каквото можете, за да се чувствате добре в себе си, независимо дали става въпрос за страхотна перука, носене на хубави дрехи или секси бельо, или правилно хранене и упражнения. Животът на живота, който искате и заслужавате, ще ви накара да се почувствате по -привлекателни за партньора си и за себе си.

СВЪРЗАНИ: По -добър секс: Как да подобрим интимните сексуални преживявания

Свържете се с оцелелите

„Вашият лекар може да ви насочи в правилната посока, но само още един оцелял ще разбере точно през какво преминавате“, подчертава Гунтапали.